duminică, 19 ianuarie 2020

Mâncăruri bebelușești (1) - Primele zile de diversificare

Fetița mea împlinește în curând un an. De o jumătate de an, am început diversificarea. A fost o etapă  foarte așteptată. Am fost nerăbdătoare să îi pregătesc mâncare specifică vârstei ei. Norocul meu a fost să am un copil mâncăcios, însușire ce și-o păstrează încă. Mă bucură asta, căci eu nu am fost deloc mâncăcioasă și mă temeam că m-ar putea moșteni. Din fericire, seamănă cu tăticul ei în privința asta!
Voi încărca aici câteva poze cu preparate servite de Ana Sofia de-a lungul timpului. Sper să reușesc să completez periodic această "colecție".  Totodată, sper ca, la un moment dat, articolele acestea să fie de folos măcar unei mămici.
Când am pornit pe drumul diversificării, citisem deja mult pe aceasta temă, imi luasem notițe și știam deja ce am de făcut. Am pornit de la principiul: "RELAXEAZĂ-TE, E DOAR MÂNCARE!" și am căutat să îmi amintesc mereu asta! Există multe teorii despre ce să mănânce sau să nu mănânce un bebeluș. Recunosc, nu sunt strictă și mi-am permis să privesc cu detașare diversificarea! Merg pe ideea ca MĂSURA e cheia în viață  și că nu e bine să cazi în extreme! Nu am mers nici pe diversificare clasică, dar nici pe autodiversificare (BLW). În primă fază, i-am oferit Anei piureuri mărunțite fin în blender. După câteva zile, am crescut "granulația" (am pasat cu furculița),  încercând să fac trecerea spre bucăți mai mari. De cele mai multe ori, Ana a avut pe masă și bucăți de legume fierte la abur, tocmai pentru a gestiona singură alimentele. Slavă Domnului, nu s-a înecat, ba chiar s-a descurcat de minune!
Ca reguli generale, am căutat să gătesc totul cât mai curat, în sensul că nu am călit legumele, ci le-am înăbușit sau fiert la abur, nu am folosit grăsimi în exces, nu i-am pus Anei sare în mâncare. Treptat, am încercat să gătesc aceleași preparate pentru întreaga familie, din dorința de a nu sta prea mult în bucătărie. În mare parte, am și reușit.
Nu am cumpărat niciun aparat special pentru pregătirea hranei bebelușilor. Am folosit bătrânul meu robot ((modelul acesta), mărunțitorul din Lidl ( modelul acesta), un set de cratițe pentru gătit la abur (le primisem cadou de la o firmă de comerț prin poștă în urmă cu mulți ani) și vase/unelte pe care le aveam în bucătărie (ustensila de presat legume pentru piure, castronele, craticioare, ibrice etc.).
Acestea fiind spuse, haideți să vă arăt și câteva poze! Așadar, iată ce a mâncat Ana:



Z1-piure de morcov gătit la abur


Z2- morcov și păstârnac 



Z3- morcov, păstârnac, dovlecel (pasate cu furculița)


Z4 - păstârnac, dovlecel, cartof dulce 
Z5-dovlecel, cartof dulce, pastarnac, usturoi 

Z6- dovlecel, morcov, kapia 

Z7- ou fiert tare, kapia, cartof dulce 

Z8- cartof alb, morcov, ulei de măsline, pătrunjel verde


Brânză de casă 


Z9-cartof dulce, pastarnac, brânză de casă 


Z10-ceapa, cartof, dovlecel, morcov, pătrunjel verde, ulei de măsline 


Z11- cartof, pătrunjel rădăcină, ardei kapia 


Z12-broccoli, păstârnac, morcov, dovlecel, pătrunjel verde 



Z13-cartof, usturoi, conopidă, kapia 


Z14- păstăi, dovlecel, usturoi 


Mâncăcioasa noastră a servit cu pofta totul. În primă fază, broccoli nu a fermecat-o, dar s-au împrietenit mai târziu. 

Sper sa aveți bebeluși mâncăcioși și spor la gătit!


Gânduri bune,

Maria-Irina 

19.01.2020

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu